4 tips om jouw jonge kind(eren) voor te bereiden op de verhuizing.

Een verhuizing is niet niets. Dat is het voor jezelf al niet, maar voor een kind is de impact vaak nog groter. Voor jezelf brengt een verhuizing vaak stress met zich mee, en dat merken de kinderen ook. Zij moeten ook hun vertrouwde, veilige plek achterlaten en iets nieuws op gaan bouwen. Door jouw kind bij het hele verhuisproject te betrekken kan de overgang naar een nieuw huis, en misschien wel een nieuwe buurt, makkelijker worden gemaakt.

Tip 1: Vertellen

Bij oudere kinderen is het goed om op tijd aan te geven dat er een verhuizing aan gaat komen. Zo hebben ze genoeg tijd om aan het idee te wennen voordat de dag er daadwerkelijk is. Dit is bij een seniorenverhuizing net zo. Bij kleine kinderen hoef je niet zo vroeg er al over te beginnen. Jonge kinderen hebben nog niet dat besef van tijd. Het geeft geen verschil of je drie weken of drie maanden van te voren aangeeft dat jullie gaan verhuizen. 

Het is wel verstandig, hoe oud je kind ook is, pas te wachten met het vertellen tot dat er concrete plannen zijn. Zo kun je ook gelijk het nieuws aan school of het kinderdagverblijf vertellen zodat zij er ook rekening mee kunnen houden.

Tip 2: Meehelpen

Kleine klusjes aan je kinderen overlaten, zorgt ervoor dat zij het gevoel hebben goed meegeholpen te hebben. Al is het maar een klein muurtje schilderen of ergens behang af halen, voor hun is dat iets groots waar ze aan hebben bijgedragen. Laat ze vooral meehelpen met hun nieuwe kamer. Deze kamer moet hun nieuwe veilige plek worden, dus laat hun er dan ook over beslissen. Zo kun je samen een kleur verf uitzoeken of het behang uitkiezen.
Betrek de kinderen ook bij het inpakken. Laat ze hun eigen spulletjes inpakken, maar zorg dat de belangrijkste spullen in een aparte tas gaan. Je wilt niet dat de favoriete knuffel van je kind ergens in een onbekende doos terecht komt. 

Tip 3: Emoties

Al deze veranderingen nemen vaak emoties met zich mee. Zeker als jullie zo ver gaan verhuizen dat de kinderen naar een andere school moeten, is dat best pittig. Laat jouw kind deze emoties tonen. Zorg dat er ruimte is om boos of verdrietig te zijn. Jij als volwassen ziet wel in dat na een tijdje iedereen aan de nieuwe situatie gewend is, maar een kind ziet het op dat moment niet. Je kunt het afscheid een positieve draai geven door ze een afscheidsfeestje te laten geven met klasgenootjes.

Tip 4: Rust, reinheid en regelmaat

Tuurlijk gaat er het een en ander veranderen in jullie huishouden. Maar om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen is het verstandig om de normale routine aan te houden. Deze routine en regelmaat zorgen ervoor dat de veranderingen enigszins beperkt blijven. Zo keert de rust sneller terug thuis.