5 voordelen van een sauna in huis

Wie aan wooninrichting denkt, zal niet direct een sauna in gedachten hebben. Toch is dit al lang geen onbetaalbare luxe meer. Een plek waar je jezelf even helemaal ontspannen kan terugtrekken. En naast erg fijn, is een sauna ook hartstikke goed voor mensen met spierpijn, reumatische aandoeningen en stress. 5 voordelen van een sauna in huis.

  1. Waardestijging huis

We noemden het net al even: een sauna wordt door veel mensen beschouwd als een luxeproduct. Sauna’s, whirlpools, spa’s en andere wellness wooninrichting geven je huis net dat beetje extra cachet, waar toekomstige kopers voor zouden kunnen vallen. Een eyecatcher, waardoor uw woning niet snel vergeten zal worden. Bovendien stijgt ook de waarde van de badkamer en dus van je woning ermee. 

2. Verlichting van (chronische) spierklachten

Een sauna draagt ook bij aan de gezondheid van het lichaam. Het is dan wel belangrijk dat je voor een infraroodsauna kiest. Deze hebben een helende warmtewerking. Een half uurtje in de infraroodcabine doet wonderen voor mensen die (chronische) spierklachten hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stijve spieren, reuma en jicht. Infraroodstralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar op de huid wel waarneembaar door hun warmtewerking. Infraroodsauna’s zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, al vanaf cabines van minder van één vierkante meter. Geschikt voor elke woning dus!

3. Betere nachtrust

Regelmatig saunabezoek verbetert ook je nachtrust. De warmte en ontspanning helpen het lichaam om in de slaapmodus te komen. Het is wel belangrijk dat je dit vlak voor het slapen gaan doet. Onderzoek heeft aangetoond dat de sauna het algehele slaappatroon verbetert. Omdat de lichaamstemperatuur in de sauna stijgt, gaat je lijf dit automatisch bijstellen. Deze afkoeling brengt je in een heerlijke, kalme slaapmodus.

4. Betere weerstand

Tijdens een saunabezoek stijgt je lichaamstemperatuur van 37 naar 39 graden. Dat lijkt misschien een miniem verschil, maar toch zet die 2 graden allerlei processen in werking. Zo maakt je lichaam bijvoorbeeld meer witte bloedcellen aan. Deze bestrijden infecties en andere kwalen. Mensen die regelmatig in de sauna zitten hebben meer witte bloedcellen in hun lichaam en hierdoor een betere weerstand tegen ziektes. Wordt je toch ziek? Dan genees je – dankzij de witte bloedcellen – sneller!

5. Mooi haar en een gezonde huid

“Hey Pam, je haar danst! Saunaatje gepakt?” Geintje natuurlijk, maar er zit wel een kern van waarheid in. Doordat je poriën open gaan staan en zweet, worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd en wordt de huid gereinigd. Ook je coupe profiteert hiervan. De hitte activeert namelijk een speciale klier in onze hoofdhuid die ons haar bevochtigt en in goede conditie houdt.