Akoestiek gymzaal

Wat betekent akoestiek?

Akoestiek is de invloed die een bepaalde ruimte heeft op het geluid. Bijvoorbeeld de nagalm in een gymzaal wanneer iemand iets roept naar de ander. Verschillende soorten ruimtes hebben ook verschillende functies. In een voetbalstadion is het juist de bedoeling dat er veel nagalm is, terwijl dit in een kantoor niet de bedoeling is. Veel nagalm kan dus ook een goede akoestiek betekenen, wanneer het maar bij de functie van de ruimte past!

Waarom is een goede akoestiek in een gymzaal belangrijk?

Stel u voor: U bent samen met een aantal vrienden/vriendinnen een gym of turnwedstrijd aan het kijken in een gymzaal. U wilt ondertussen praten met elkaar, maar omdat de akoestiek van de gymzaal niet op orde is kunnen jullie niet op een normaal niveau praten zonder de sporters te storen. Dat is niet prettig… 

Daarom is het in een gymzaal erg belangrijk dat de akoestiek in orde is! Slechte akoestiek is een probleem waarbij veel mensen denken: Hoe moet ik nou de gymzaal akoestiek verbeteren? Dat is begrijpelijk. Daarom hebben wij voor u een aantal tips!

Zelf de akoestiek in de gymzaal verbeteren

Weinig mensen hebben veel kennis over akoestiek en akoestiek verbeteren. Daarom hebben wij een aantal tips voor u zodat u zelf de akoestiek van uw gymzaal kunt verbeteren tot een prettig niveau. 

  1. Plaats raamdecoratie. Harde en platte vlakken zorgen namelijk vaak voor een sterke weerkaatsing van het geluid en dat is niet de bedoeling…
  2. Vul de ruimte in met onderdelen zoals planten, banken en kasten op plekken waar 

dit mogelijk is.

  1. Hang wanddecoratie op. Zachte wanddecoratie absorbeert veel geluid en ziet er sfeervol uit!
  2. Vervang de vloer van de gymzaal en maak die van rubber. Ook dit zorgt voor het absorberen van geluid terwijl het er ook fantastisch uitziet.
  3. Maak verschillende ruimtes waar dit mogelijk is. Plaats bijvoorbeeld een muur tussen twee zalen. 

Hopelijk hebben deze tips u geholpen met het verbeteren van uw gymzaal akoestiek!