Belangrijke weetjes over gordijnen

Iedereen heeft ze wel in huis: gordijnen. Of je nu gebruik maakt van verduisterende gordijnen of meer doorschijnende gordijnen, elke soort gordijn heeft zijn eigen functie. Echter gaat de kennis rondom gordijnen veel verder dan de dikte van de stof. Er zijn namelijk een aantal weetjes over gordijnen die niet iedereen kent en van pas kunnen komen zodra je net een nieuw huis hebt gekocht. Om je daarom bij te spijkeren over enkele weetjes over gordijnen, zal dit artikel er enkele uitlichten. 

Hoogte raam

Ten eerste is de lengte van het gordijn belangrijk voor de optische illusie van het raam. Een gordijn dat loopt van de vloer tot het plafond zorgt er namelijk voor dat het raam een stuk hoger lijkt dan het is. Echter kan dit ook andersom worden toegepast. Zodra je namelijk een brede koof aanbrengt boven het raam, zal dit ervoor zorgen dat het raam een stuk minder hoog lijkt. Deze verschillen zijn goed om te onthouden zodat je weet hoe jij jouw kamer de uitstraling moet geven die je wilt dat het heeft. 

Breedte raam

Naast de hoogte van het raam, heeft het gordijn ook invloed op de breedte van het raam. Zo lijkt het raam een stuk breder als je ervoor kiest om gordijnen te hebben die helemaal van links tot rechts lopen. Zodra je kiest voor gordijnen die niet het hele oppervlak kunnen vullen, zal dit het raam smaller doen lijken. De eventuele strepen op het gordijn hebben hierbij ook invloed. Zo zullen horizontaal gestreepte gordijnen de ruimte breder doen lijken en verticaal gestreepte gordijnen de ruimte hoger. 

Combineer gordijnen

Als laatste kan je een ruimte minder hoog laten lijken door gebruik te maken van een combinatie van vouwgordijnen en rolgordijnen. Dit zorgt er ook voor dat het daglicht een beetje verminderd wordt en de ruimte een stuk intiemer uit kan komen. 

Voorgewassen

Als laatste is het belangrijk dat je weet dat sommige gordijnen nog kunnen krimpen na het kopen ervan. Sommige gordijnen worden namelijk nog voorgewassen door de verkoper, wat ervoor kan zorgen dat de gordijnen nog een stukje kunnen krimpen. Echter ben je er dan wel zeker van dat je schone gordijnen hebt, aangezien deze vaak chemisch gereinigd worden.