Bouwfolies voor het huis

Als u een huis bouwt moet u rekening houden met veel aspecten. Een van deze is de soort folie die u gebruikt. Immers is niet elke folie waterdicht, of UV bestendig. In deze blog leest u welke bouwfolies er zijn er waarvoor ze gebruikt worden

Wat zijn bouwfolies?

Als aannemer zult u vast wel weten wat folies zijn en waarvoor deze gebruikt worden, maar als u als particulier zelfstandig gaat bouwen of als u gewoon geïnteresseerd bent in dit onderwerp zult u er wellicht minder vanaf weten. Daarom wordt hier kort ingegaan wat folies precies zijn.

Een folie wordt in de bouw van een bijvoorbeeld een huis gebruikt om deze constructie te beschermen tegen weersinvloeden of vocht. Er zijn zowel binnen- als buitenfolies voor in de wanden of daken van constructies. Welke soorten er precies allemaal zijn wordt verder in deze blog behandelt.

Dampopen folies

Ten eerste wordt het begrip dampopen folies uitgelegd. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit folies die damp open zijn en dus dampen doorlaten. Dit soort folies worden gebruikt in de buitenzijde van daken en gevels.

Ze zijn ontwikkeld vanuit de behoefte om energiezuinig en luchtdicht te kunnen bouwen en sluiten naadloos aan op bouwconcepten zoals luchtdicht bouwen, energieneutraal bouwen en passief bouwen. dit type folie heeft 2 functies; ze hebben een waterkerende functie en een damplatende functie.

de belangrijkste eigenschappen van deze folies zijn:

  • Meerlaagse folies
  • Dampopen
  • Waterkerend klasse W1
  • Al dan niet voorzien van extra top- of onderlaag, wapening of High Breathable Film
  • UV- gestabiliseerd
  • Naad- en kierloos te verwerken
  • Isolerend
  • CE gecertificeerd (voldoet aan de regels binnen de EU)

Fassadefolies

Een van de opties om als folie te gebruiken is een Fassade-folie. Deze folie is ontwikkeld voor constructies met een een gedeeltelijk open gevel, denk daarbij aan gevels met kieren bijvoorbeeld. Deze folie is waterkerend, dampopen en brandwerend. Er zijn talloze hoogwaardige Fassade-folies, elk met zijn eigen specifieke UV-bestendigheidswaarde, temperatuurbestendigheid, gewicht, brandklasse en toepassingsmogelijkheid.

Wanneer welke folie?

Wanneer u welke folie nodig heeft hangt af van veel factoren. zijn er folies voor de binnen of buitenzijde van de constructie maar zijn er ook nog verschillende soorten voor muren, daken of eventueel in de vloer. Maar ook dan bent u er nog niet. voor een open gevel heeft u bijvoorbeeld weer een andere folie nodig dan bij een dichte gevel. Niet alle Folies zijn namelijk geschikt om constant blootgesteld te worden aan UV licht.

Om te bepalen welke folie u als aannemer het best kan gebruiken neem dan eens een kijkje op de website van Morgo folietechniek. Morgo folietechniek is een specialist op het gebied van wand en dakfolies en kan u uitstekend helpen de juiste keuze te maken.

Morgo folietechniek is een groothandel die levert aan vele bedrijven in de bouwhandel, neem als particulier een kijkje waar uw dichtstbijzijnde Morgo folie verkoper zich bevindt.