De verschillende meetinstructies van houten jaloezieën

Het inmeten van houten jaloezieën

Het inmeten van houten jaloezieën is niet iets wat je elke dag doet. Er zijn verschillende termen met betrekking tot het opmeten van jaloezieën. Je hebt namelijk een verschilt tussen in de dag en op de dag montage.

In de dag montage
De ‘in de dag’ montage houdt in dat de jaloezieën tussen twee muren of in het kozijn komt te hangen. Hier geldt een andere manier van opmeten dan voor de ‘op de dag’ montage. Als je de jaloezieën tussen de muren wilt hebben dan meet je als eerst de breedte aan de binnenzijde van muurt tot muur. Vervolgens de hoogte van muur tot de vensterbank. Bij de opmeting van de breedte kan je het beste ongeveer 10 mm er af halen. Dit zorgt ervoor dat de houten jaloezie tussen de binnen afwerking past.

Op de dag montage

De ‘op de dag’ montage houdt in dat de jaloezieën op de muur of over het kozijn komt te hangen. Voor deze manier van ophangen geldt het volgende: meet de breedte aan de binnenzijde van muur tot muur en voor de hoogte van muur tot de vensterbank. Omdat je de jaloezie op de muur of over het kozijn wilt plaatsen, is het nodig om wat millimeters boven bij de opmetingen te tellen. De hoeveelheid millimeters is voor iedereen anders. Het ligt eraan hoeveel je wilt dat de jaloezie ‘uitsteekt’ van het raam af. Er wordt aangeraden om ongeveer 50 mm er bij op te tellen. Je telt dus bij de breedte voor links 50 mm en voor rechts 50 mm. Zo overlapt de jaloezie links en rechts evenveel met de muur. Als je wilt kan je de breedte ook breder of smaller maken. Het is alleen wel belangrijk dat je er oplet dat je de breedte niet te smal maakt. Als de breedte te smal wordt zal er licht tussen de jaloezie en de muur zichtbaar zijn.