Dit kan je doen tegen verstoppingen

Wat is er vervelender dan een verstopping van de afvoer onder de gootsteen, het toilet of bijvoorbeeld het putje van de douche? Vaak begint een verstopping met een nare geur in de badkamer of keuken, gevolgd door een situatie waarin de sanitaire voorzieningen steeds minder goed te gebruiken zijn. Denk aan het feit dat het water in de douchebak blijft staan, of dat het toilet niet meer door te spoelen is. Er zijn verschillende manieren, waarmee verstoppingen tegengaan helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Heb jij bijvoorbeeld al eens gedacht aan het gebruik van keukensoda? Soda werkt ontvettend, wat het voordeel biedt dat het afval wat zich in de afvoer opgehoopt heeft makkelijker los zal laten. Het doorspoelen van de afvoer zorgt er vervolgens voor dat dit afval wordt afgevoerd naar de centrale riolering in de wijk.

Tip: loodgieters lossen niet alleen de lekkage aan een leiding op, maar helpen je ook de afvoer te doorspuiten! Dit doen ze onder een dermate hoge druk, dat de verstopping al snel verholpen zal zijn. Veel loodgieters bieden voor het oplossen van lekkages en verstoppingen in huis een spoeddienst. Deze spoeddiensten zijn 24/7 bereikbaar voor hulp.

Preventieve maatregelen tegen verstoppingen

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op verstoppingen te verkleinen. Een van deze maatregelen is het preventief gebruiken van een ontvettend middel als keukensoda. Het helpt je een beginnende verstopping in een vroeg stadium op te lossen. Serieuze verstoppingen waarbij sanitaire voorzieningen niet meer te gebruiken zijn worden hiermee voorkomen. Ook is het zaak om het afval zo goed mogelijk buiten de afvoer te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door een zeefje in de gootsteen in de keuken te gebruiken. Het zeefje vangt onder meer etensresten op.

Focus je niet alleen op de gootsteen in de keuken en de sanitaire voorzieningen in de badkamer. Houd ook rekening met bijvoorbeeld de regenpijpen rondom je woning. Zeker in de herfst kan er veel blad in de dakgoot terechtkomen. Na een hevige regenbui spoelt het blad naar de regenpijp, waar het een verstopping kan veroorzaken. Door een bladvanger te gebruiken ga je dit tegen. Je koopt zo’n bladvanger bij de plaatselijke bouwmarkt; datzelfde geldt voor het zeefje in de gootsteen.

Zelf een (beginnende) verstopping in huis oplossen

Niet alleen keukensoda helpt je een beginnende verstopping in de afvoer op te lossen. Er zijn verschillende andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de verstopping aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een trekveer, welke je meerdere keren door de afvoerleiding kunt bewegen. Zoals de naam al doet vermoeden, helpt een trekveer het afval wat zich aan de wanden van de afvoer heeft gehecht letterlijk los te trekken. Ook het gebruik van een ontstopper uit de super- of bouwmarkt kan de uitkomst vormen. Niet iedereen is even positief over dit middel, daar een dergelijke ontstopper erg chemisch is. Het kan lichamelijk letsel en schade aan de afvoerleidingen in huis veroorzaken bij een verkeerd gebruik. Zeker de leidingen in oudere woningen kunnen er gevoelig voor zijn.