Een houten vloer laten leggen

De houten vloer raakt nooit uit de mode. Het is al eeuwen oud, en nog steeds volop leverbaar. Maar als je besluit tot een houten vloer laten leggen, wat zijn dan de kosten? Zijn er voordelige methodes voor een houten vloer laten leggen, en kan het altijd?

De tarieven zijn duidelijk

Online is eenvoudig te vinden hoe voordelig een houten vloer laten leggen. Als je de vloer zwevend laat leggen dan kost het tussen de 8,= en de 14,= euro per vierkante meter, en als je voor een platte plint kiest dan kost dat tussen de 2,50 en de 4,50 euro per meter. Aangezien een vloer van eikenhout kopen best wat kost, valt de prijs houten vloer laten leggen mee. Toch kan het interessant zijn om verder te kijken. Chique is een vloer van eikenhout in de Hongaarse punt, en zo’n vloer moet je verlijmd laten leggen. Dan kan het tarief voor laten leggen oplopen tot 21,= per vierkante meter, aangezien alleen al de woonkamer al snel meer dan 20 vierkante meter is, is het een vanaf prijs van 400,= euro. Maar voor dat geld heb je dan ook een prachtige vloer die door de jaren heen alleen maar mooier zal worden. Je kunt dan ook weer kiezen met de plint, en mocht je een staande plint willen, dan kost het laten aanbrengen ongeveer 7,= euro per strekkende meter.

Enkele alternatieven

Let op bij vloerverwarming. Een houten vloer en vloerverwarming is een slechte combinatie. Je kunt dan beter uitwijken naar houtdessin zoals PVC, of kiezen voor een gietvloer. Hout isoleert goed en ook heeft een houten vloer een bepaalde dikte, eer dat de ondervloer warm genoeg is zodat de warmte door het hout komt, dan ben je al een tijdje aan het stoken. Een gietvloer is slechts drie millimeter dik, de warmte komt daar direct doorheen. Wil je toch per se het rustieke van hout op de vloer, er is veel houtdessin te koop als alternatief voor een houten vloer laten leggen. De vloer is dan minder duurzaam en zal door de jaren heen juist niet mooier worden. Het is zelfs mogelijk om PVC te kopen met als dessin hout in de Hongaarse punt. Mocht je handig zijn, en geen problemen hebben met zelf een vloer leggen, kijk dan eens naar PVC laminaat. Op YouTube staan enkele instructiefilmpjes hoe je PVC laminaat moet leggen, het is minder duurzaam, maar voordeliger dan een houten vloer laten leggen. Een nieuwe vloer vind je bij Vloerendeur.