Hoe bereid ik mijn tuin voor op de winter?

Voordat het gaat vriezen is het belangrijk dat de tuin winterklaar gemaakt wordt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat heel de tuin op de schop gegooid moet worden. Het is echter wel belangrijk dat de nodige voorbereiding gedaan zodat de planten voldoende worden beschermd tegen het koude winter. In dit artikel geeft Warentuin tips voor winterklaar maken van je tuin.

Planten in de tuin beschermen

Tijden de herfst zijn er behoorlijk wat bladeren gevallen. Veel mensen komen dan in de verleiding om deze uit de tuin te verwijderen. Het kan echter geen kwaad om de gevallen bladeren rondom de planten te laten liggen. Het heeft namelijk een isolerende werking, waardoor de bodem niet zomaar dicht slaat en daarnaast is het ook gunstig voor het leven in de tuin. Bovendien kunnen de planten ook worden beschermd tegen de vorst met een zogenaamde winterbescherming. Dit kan met speciaal wintergaas.

De bladeren die op het pad vallen of in het gras kunnen uiteraard worden weggehaald. Dit komt de uitstraling van de tuin dan alleen maar ten goede.

Bereid het gras voor op de winter

Tijdens de herfst kan het gras voor een laatste keer worden gemaaid. In de winter groeit het namelijk niet meer zo hard. Haal daarbij ook het onkruid wat zich in het gras bevindt eruit, want dat zal alleen maar verder gaan groeien terwijl we de vochtige periodes ingaan. Na het maaien van het gras moet vervolgens alleen nog maar de resten daarvan worden verwijderd. Wanneer dit niet gebeurd kan dit als gevolg hebben dat het gras aan het eind van de winter geel is geworden omdat het te weinig licht heeft gehad.

Houd de vijver open

Op het moment dat de eerste bladeren zijn gevallen is het belangrijk om de vijver schoon en open te houden. De bladeren mogen niet in het water terecht komen omdat het niet ten goede komt van de waterkwaliteit. Dit kan bijvoorbeeld met een net boven de vijver worden voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de vijver niet dichtvriest. Met een pomp kan het water in beweging gehouden worden. Hierdoor blijft er voldoende zuurstof in het water.