Hoe vervang je je eigen dakbedekking?

Heb jij je eigen platte dak? Vroeg of laat zal je de dakbedekking op het dak moeten vervangen. Dit kun je natuurlijk laten doen, maar je kan het ook zeker zelf doen. Dit lijkt misschien een moeilijk klusje, maar het is zeker te doen. Het is absoluut niet zo moeilijk als het lijkt. Heb je het idee dat jouw platte dak wel aan nieuwe dakbedekking toe is? Aarzel niet om een nieuwe dakbedekking aan te schaffen en ga direct aan de slag!

Het aanschaffen van de dakbedekking

Het is vaak de beste keus om EPDM dakbedekking aan te schaffen. Met een dakbedekking van EPDM ben je verzekerd van een lange levensduur. Bovendien is het makkelijk aan te brengen en heb je veel zekerheid. EPDM is vaak op maat aan te schaffen. Weet je bijvoorbeeld niet goed hoe veel lijm je nodig hebt? Een EPDM pakket is erg handig. Daar zit precies genoeg lijm en kit bij. Bovendien ben je met een pakket als deze vaak goedkoper uit.

De nieuwe dakbedekking aanbrengen

Het is erg eenvoudig om EPDM dakbedekking zelf aan te brengen. Allereerst rol je de dakbedekking uit over het dak. De folie moet gelijkmatig verdeeld zijn. Laat vervolgens de dakbedekking ongeveer één uur liggen rusten. Zo komt de dakbedekking tot rust en gaat te spanning weg.

Nadat je gewacht hebt, moet je de EPDM folie tot de helft terugrollen. Breng voor de opnieuw opgerolde dakbedekking een lijmstreep aan op het dak. De laatste 20 centimeter houd je vrij van lijm.

Rol de dakbedekking terug over de gelijmde ondergrond en druk hem voorzichtig aan. Druk de bedekking nog een aantal keer aan vanuit het midden, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen en de lijm goed aangedrukt wordt.

De dakranden hebben andere lijm nodig. Breng die lijm aan op zowel de dakbedekking als op de ondergrond. Wacht tot de lijm bijna droog is en druk de dakbedekking aan.

Herhaal al deze stappen voor de andere kant van het dak, en klaar is kees! Zo makkelijk kan het dus zijn. Vertrouw je jezelf niet, en laat je dit klusje liever over aan iemand anders? Dat kan natuurlijk ook. Vraag een specialist om hulp, zodat je zeker weet dat jouw nieuwe dakbedekking goed geplaatst wordt. Zo ben je verzekerd van een juiste legging, en scheelt het jou een hoop werk.