Kapotte stofzuiger, wat nu?

Tijdens het stofzuigen merk je ineens dat de stofzuiger het niet meer goed doet. Hij zuigt niet meer al het stof op en valt op een gegeven moment uit. Super vervelend natuurlijk. Maar waar kan het probleem liggen? Hieronder vind je allerlei problemen die voor kunnen komen bij jouw stofzuiger, die je zelf op kunt lossen. Let er wel op dat je voordat je de stofzuiger open maakt, je de stekker uit het stopcontact maakt.

Wanneer je stofzuiger kapot gaat kun je natuurlijk gelijk een nieuwe kopen of een dure monteur inschakelen. Maar, heb je weleens nagedacht over het zelf repareren van je kapotte huishoudelijke apparatuur? De onderdelen voor huishoudelijke apparaten kun je vaak gemakkelijk op het internet vinden. Hierdoor ben je minder geld kwijt en leer je zelf ook wat over je huishoudelijke apparaten.

De stofzuiger doet het niet

Wanneer de stofzuiger het gewoon niet doet, zijn er een aantal dingen die je kunt controleren. Controleer als eerste de stekker, kijk of deze goed in het stopcontact zit. Daarnaast is het belangrijk om de zak en filters te controleren. Zitten deze goed in de stofzuiger? Is de klep goed dicht? Het snoer kan ook stuk zijn, door bijvoorbeeld een scheur in een van de draden. Controleer de draad goed.

De stofzuiger is ermee gestopt

Tijdens het stofzuigen valt de stofzuiger uit. Met normale stofzuigers kun je vaak niet vloeistoffen, bouwstoffen of grof afval opzuigen. Wanneer dit wel het geval is kan de stofzuiger stoppen met werken, vervang de zak en de stofzuig filters. Na deze vervanging zou de stofzuiger het weer moeten doen. Het kan ook zijn dat de stofzuiger oververhit raakt, dit kan komen door de motor. Het beste om dan te doen is de stekker uit het stopcontact te trekken en de stofzuiger af te laten koelen. Na enige tijd kan je weer proberen te stofzuigen.

Verbrande geur

Het is belangrijk om gelijk de stekker uit het stopcontact te halen. De stofzuiger is op dit moment oververhit. Het kan zijn dat de filter of stofzuigerzak te vol zit. De motor kan hierdoor oververhit raken. De verbrande geur kan ook komen door een doorgebrande stekker, snoer of stopcontact. Wanneer het probleem blijft bestaan, kan er iets aan de hand zijn met de motor.

Stinkende stofzuiger

Het kan ook voorkomen dat de stofzuiger stinkt. Wanneer dit het geval is kan je als eerste de stofzuigerzak te verwisselen. Er kan iets ingekomen zijn wat langzamerhand niet lekker is gaan ruiken. Controleer ook de filters en vervang ze indien mogelijk. Het kan ook zijn dat er iets in de slang of buis verstopt zit. Om dit op te lossen kun je deze in een sopje laten weken.

Verliezende zuigkracht

Wanneer de stofzuiger zuigkracht aan het verliezen is, zijn er een aantal stofzuiger onderdelen die je kunt controleren ervoor te zorgen dat de zuigkracht weer toeneemt. Controleer de stofzuigerzak of deze vol zit. Zo ja, vervang deze. Het probleem kan ook bij de filters liggen, controleer en vervang deze zo nodig. Er kan ook een verstopping in de slang zitten, haal deze van de stofzuiger af en ontstop deze. Het kan ook zijn dat de zuigkracht aan te passen is via een knop, die per ongeluk versprongen is. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een flexibele slang, kunnen er gaatjes in de slang zitten. Hierdoor kan de zuigkracht ook afnemen.

Defecte stofzuigerslang

Wanneer de stofzuigerslang kapot gegaan is, is het verstandig om de uiteinden te controleren. Wanneer de slang aan het uiteinde kapot gegaan is, kun je deze kapotte uiteinden afknippen en daarna weer in de stofzuiger stoppen. Wanneer er een gaatje in de slang zit kun je deze dichtplakken met wat sterke tape.