Sloten die de kans op een inbraak verkleinen

Het is niet voor niets, dat woningeigenaren er alles aan willen doen om de kans op een inbraak in huis tot een minimum te beperken. Bij een inbraak worden geregeld zeer dierbare voorwerpen uit de woning meegenomen. Daar komt bij dat men het over het algemeen geen fijn idee vindt, dat er onbekenden in de woning zijn geweest. Met verschillende slotsoorten is het mogelijk de kans op een inbraak te verkleinen. Het zal je vast bekend zijn, dat voor de voor- en achterdeur een stevig cilinderslot onmisbaar is. Deze cilindersloten worden echter in verschillende varianten aangeboden. Slotenmakers helpen je niet alleen bij inbraakschade herstellen na een inbraakpoging, maar kunnen je op dat moment ook adviseren over het meest geschikte slot voor jouw woning.

Aantal contactpunten van verschillende soorten sloten

Bij cilindersloten is het voornamelijk van belang te kijken naar het aantal punten waarop de deur verbonden zit met een kozijn. Ieder van deze punten zal moeten worden opengebroken door de inbreker, voordat de inbraakpoging succesvol is. Des te groter het aantal open te breken punten is, des te kleiner is de kans dat een inbreker de inbraakpoging doorzet; er zijn makkelijkere doelwitten in de wijk te vinden. Gebruikelijk is de keuze voor een cilinderslot met tenminste drie van deze punten.

Cilindersloten met anti-kerntrekcilinder

Inbrekers proberen deuren niet alleen open te krijgen door deze punten met grof geweld open te breken. Een andere bekende inbraakmethode is kerntrekken. Hierbij tracht de inbreker de cilinder uit het slot te nemen, door bijvoorbeeld een schroef in de cilinder te slaan. De schroef geeft de inbreker grip, wanneer deze een koevoet of klauwhamer op de cilinder zet. Een cilinderslot met een anti-kerntrekcilinder zal hier niet gevoelig voor zijn; de cilinder blijft op z’n plek zitten. De kans op een succesvolle inbraakpoging neemt hiermee sterk af.

Geschikte sloten voor de ramen in huis

Het is niet onlogisch dat veel mensen voornamelijk kijken naar het slot op de voor- en achterdeur van hun woning. De kans is immers het grootst, dat een inbreker via deze deuren de woning binnen probeert te komen. Het is echter minstens zo belangrijk om de ramen van je woning te beveiligen met een goed slot. Ramen worden vaak van bijzetsloten voorzien. Dit type slot wordt in verschillende varianten aangeboden. Verdiep je eens in het onderscheid tussen een opleg- en insteekslot. Afhankelijk van het raam wat je gebruikt in huis kun je voor een van beide slotsoorten kiezen. Deze sloten worden overigens ook vaak gebruikt voor het afsluiten van een schuttingdeur of de deur van een losstaand schuurtje.

Kies voor sloten met een hoge SKG-rating

Het is sterk aan te raden om te kiezen voor sloten met een SKG-rating van tenminste twee, maar bij voorkeur drie sterren. Deze partij keurt sloten op hun weerbaarheid bij een inbraakpoging. Des te groter het aantal sterren is, des te kleiner is de kans dat het een inbreker lukt om het slot ongemerkt te forceren. Een beoordeling van drie sterren betekent overigens niet dat een inbraak helemaal niet mogelijk is.