Soorten hout voor je meubels

Houten meubels, wie is er niet gek op. Het staat prachtig in de woonkamer en geeft een trendy, hippe look aan je woonkamer. Hout is er in vele soorten en maten. Maar wat precies de verschillen in kwaliteit en kleur zijn, is soms lastig. Ook moet je je keuze baseren op wat je met het meubel gaat doen en hoeveel je er gebruik van maakt. Wij hebben de meest voorkomende houtsoorten die voor meubels worden gebruikt, op een rij gezet. 

Beukenhout

Beukenhout is een harde, massieve en slijtvaste houtsoort. Ze hebben een ietwat rode gloed over zich heen. Dit is een ideale houtsoort voor meubels die tegen een stootje moeten kunnen zoals de poten van stoelen of banken. Deze houtsoort kan overigens ook goed worden gebruikt voor meubels met een ronde vorm omdat het goed gebogen kan worden. Beukenhout wordt afgewerkt met een olie of laklaag. 

Teakhout 

Dit is een massieve hardhoutsoort uit Azië dat zeer duurzaam is. Door bepaalde eigenschappen is dit heel geschikt voor het meubilair dat in je tuin staat zoals een teakhouten eettafel. Kleurverschillen zijn kenmerkend van teakhout. Tegenwoordig is teak erg schaars waardoor het duur kan zijn. Daardoor wordt het hout hergebruikt, ook wel driftwood. 

Eikenhout 

Eikenhout is erg sterk, massief en duurzaam. Deze houtsoort is makkelijk te bewerken. De kleur is vrij natuurlijk en ietwat geel tot bruin. Je kan dit soort hout goed gebruiken voor tuinmeubels omdat het goed tegen vocht kan. Kasten en tafels zijn doorgaans van eikenhout gemaakt. Je kan het hout afwerken met een lak- of olielaag. 

Mangohout 

Deze houtsoort is erg populair in Nederland. Het is een duurzame soort die afkomstig is van de mango fruitboom. Het hout komt dan ook uit Australie en Azie. Een meubel gemaakt van massief mangohout heeft een gelige gloed met enkele kleurschakeringen. Dit hoort bij het type hout en kan je dus verwachten bij je meubel. 

Keurmerk

Wist je dat voor het vervaardigen van hout een keurmerk nodig is? Met een zogeheten FSC-certificaat toon je aan dat de hout- en houtproducten van verantwoorde herkomst zijn. Meer weten over de mogelijkheden van een FSC certifcering of wil je begeleiding bij hout keurmerk? Houtcertificering.nl helpt je graag.