Tips om je woning te beveiligen tegen inbraak

In de huidige tijd is het steeds belangrijker om je woning op een goede manier te beveiligen. Waar het voorheen voldoende was om kwalitatief goede sloten op ramen en deuren te plaatsen, volstaat dit tegenwoordig niet langer. Verstandiger is het om te kiezen voor een combinatie van goede sloten met een alarmsysteem. In dit artikel geeft een ervaren slotenmaker je enkele handige tips om je woning nog beter te beveiligen tegen het dreigende gevaar van inbrekers. Wanneer heb jij de beveiliging van je eigen woning voor het laatst laten controleren

Tip 1: maak een risicoanalyse van je woning

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar de grootste beveiligingsrisico’s zich binnen je woning bevinden. Dit kan een verouderd slot op ramen en deuren zijn, maar bijvoorbeeld ook een slecht beveiligd raam in de buurt van een plat dak of een regenpijp. Juist ramen zijn vaak eenvoudig open te breken, terwijl hier nauwelijks aandacht aan wordt besteed bij het beveiligen van een woning.

Tip 2: een beveiligingsplan opstellen

Op basis van de risicoanalyse die je reeds gemaakt hebt, kun je een passend beveiligingsplan opstellen. In dit beveiligingsplan beschrijf je welke elementen je kunt gebruiken om de verschillende beveiligingsrisico’s af te dekken. Denk bijvoorbeeld aan een bewegingssensor in de buurt van het slecht beveiligde raam, een elektronische beveiligingscamera aan je gevel, enzovoorts.

Tip 3: nieuwe sloten op ramen en deuren plaatsen

Het kan geen kwaad om de veiligheid die de sloten op je ramen en deuren bieden te controleren. Veel woningbezitters maken momenteel gebruik van tweepuntsloten, terwijl driepuntsloten voor veel meer veiligheid zorgen. Driepuntsloten zitten logischerwijs op een extra contactpunt met de deurpost verbonden, waardoor het een inbreker meer moeite kost om de deur open te breken. Ramen kun je beveiligen door gebruik te maken van bijzetsloten, die worden aangeboden als opleg- en insteeksloten.

Tip 4: ga voor gecertificeerde sloten

Bij het kopen van nieuwe sloten doe je er verstandig aan om gebruik te maken van gecertificeerde sloten. Dit zijn bijvoorbeeld sloten die voorzien zijn van het PKVW-keurmerk of een hoge SKG-rating. Het PKVW-keurmerk toont aan dat de sloten getest en veilig bevonden zijn door de Nationale Politie.