Wat doe je als de sleutel blijft steken?

Sloten zijn aan slijtage onderhevig. Als je jouw sloten niet regelmatig laat onderhouden kan het problemen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende problemen zijn verharde en droge sloten en kapotte sleutels die in het slot blijven steken. Een oude of slecht slot open krijgen is een stressvolle klus. Hier kan je meer lezen over wat je moet doen als jouw sleutels blijft steken.

Wat moet je helemaal niet doen?

Voel je al bij het insteken van de sleutel dat het hard is en niet gemakkelijk draaibaar is? Stop meteen met het forceren van de sleutel. Dit kan het probleem alleen maar verergeren en het ergste dat kan gebeuren is dat de sleutel in het slot breekt. Een halve sleutel uit een harde slot weghalen kan alleen Amsterdam slotenmaker voor je doen. 

Wat moet je doen wanneer de sleutel blijft steken?

  1. Bel de slotenmaker

Huur een gerenommeerde en betrouwbare slotenmakersservice om hoge kwaliteit te garanderen. Soms kan het voorkomen dat de sleutel niet goed is afgesneden. En dit kan een aantal problemen veroorzaken. De slotenmaker kan de sleutels van de garagedeur goed slijpen, zodat het gemakkelijk open kan.  Niet alleen sleutels van de garagedeur hebben dit probleem, maar het kan vrijwel bij elke sleutel of slot voorkomen. Als je er echter zeker van bent dat de sleutel niet het probleem is, kan je een paar eenvoudige producten gebruiken om het slot te smeren en het vuil te verwijderen.

  1. Gebruik glijmiddel voor het slot

Gebruik smeermiddel als WD-40. Het is een geweldige assistent bij het terughalen van een sleutel die in een slot vastzit en het wordt geleverd met een klein mondstuk van rietje om in ruimtes te komen die zo krap zijn als een sleutelgat. Houd het applicatie-rietje recht boven je vastzittende sleutel en richt het in het gat. Beweeg nu de sleutel (op en neer, niet heen en weer) om hem uit het slot te halen. Zodra het uit is, gebruik je een fijne vijl om eventuele scherpe punten op de sleuteltanden glad te strijken om toekomstige plakken te voorkomen, of vraag de slotenmaker om het te vijlen. 

  1. Probeer de ijsmethode

Wist je dat ijs je kan helpen? Deze techniek werkt mogelijk alleen bij warm weer. Haal wat ijs bij de winkel of vraag je buren om een paar ijsblokjes in een zak. Houd het ijs ongeveer 30 seconden naast de sleutel, beweeg dan voorzichtig en trek de sleutel naar buiten. Deze methode kan de dag redden, vanwege de gemeenschappelijke eigenschappen van metaal – het trekt samen bij lage temperaturen, waardoor een vastzittende sleutel zou kunnen ‘loskoppelen’ als de bramen tegen de borgpennen blijven steken.

Als laatst

Bij oude sloten is het normaal dat de cilinder of pinnen versleten zijn. Je kan dit het beste door een slotenmaker laten afhandelen, omdat er mogelijk onderdelen moeten worden vervangen. Als je niet weet waarom jouw sleutel in het slot zit of bovenstaande tips helpen niet, bel dan een slotenmaker. De slotenmaker kan alle onderdelen die beschadigd of versleten zijn, vervangen zodat het slot correct werkt.