Wat er komt kijken bij een garage ombouwen tot slaapkamer

Toen je het huis kocht was het ruim genoeg voor het hele gezin. Bovendien was het huis voorzien van een stenen garage die aan het huis gebouwd was. Naarmate de tijd verstrijkt, kan de gezinssamenstelling drastisch veranderen. Dat laatste gewenste kindje blijkt een drieling te worden of na een scheiding ontmoet je een nieuwe partner die ook een paar kinderen heeft. Ineens is er sprake van ruimtegebrek. Het is mogelijk om de garage om te bouwen tot een extra slaapkamer. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en die je van tevoren uit moet zoeken. Stylishcolors heeft deze punten voor je uitgewerkt:

Minder bergruimte
Je gebruikt de garage om allerlei spullen in op te bergen. De fietsen staan erin en soms zet je ook de auto in de garage. Als je besluit om van de garage en slaapkamer te maken, dan ben je die ruimte kwijt. Het is zaak om kritisch te kijken naar de opgeslagen spullen. Heb je die echt nog wel nodig? Vaak kun je gemakkelijk zonder veel van die spullen. Voor de fietsen kun je in de tuin een klein schuurtje of fietsenhok bouwen. De auto kan op de oprit of aan de stoep geparkeerd worden. 

Vergunningen en buren
Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. Het hangt af van het bestemmingsplan. Past het ombouwen van de garage tot slaapkamer in het bestemmingsplan, dan is er geen probleem. Zorg ervoor dat je dit uitgezocht hebt voordat je aan de verbouwing begint. Als je buren hebt, licht ze dan in over je plannen. Het kan zijn dat de buren op de een of andere manier bezwaar hebben en als je dit van tevoren weet, kun je met de buren tot en compromis komen. De buren kunnen bijvoorbeeld en probleem hebben met het raam dat je gepland hebt. Een simpele oplossing is dan om het raam ergens anders te maken. 

Isolatie en voorzieningen
Als je alles hebt uitgezocht en je de verbouwing kunt starten, is het zaak om een plan te maken wat er precies moet gebeuren. Doorgaans zul je een aannemer in de arm nemen, maar als je handig bent, kun je de verbouwing ook zelf uitvoeren. Om de garage tot een volwaardige slaapkamer om te bouwen, moet de garage geïsoleerd worden. Tevens moet er verwarming aangelegd worden. De garage heeft meestal al elektriciteit, maar dit is vaak met de meer industriële vochtbestendige schakelaars en wandcontactdozen. In een slaapkamer wil je normale wandcontactdozen en schakelaars of dimmers. In een moderne slaapkamer kun je niet zonder internet. Je kunt kiezen voor netwerkaansluitingen in de muur of voor WiFi. Als je gebruik maakt van kabeltelevisie, dan is het aan te raden om de kabel door te trekken naar de nieuwe slaapkamer. Vergeet ook niet rekening te houden met een binnendeur. Vaak wil je ook een raam in de slaapkamer. De deuren of roldeur van de garage kun je dan vervangen door een buitenmuur met raam. 

Afwerking
Als de voorzieningen aangelegd zijn en de isolatie gereed is, kun je de afwerking doen. Met gipsplaten maak je strakke wanden die je kunt (laten) stuken of behangen. Op de vloer kun je kiezen voor laminaat of vloerbedekking. Een bed en bureau maken de slaapkamer compleet. 

Kiezen voor een goed bed
Een goede nachtrust, dat wil iedereen. Het bed speelt daar een belangrijke rol in. Toch besparen we snel op een bed. Ondanks dat we bijna de helft van ons leven op bed liggen. Een goed bed is de investering meer dan waard. Zoek jij een nieuw bed? Neem eens een kijkje op de website van showroombed.nl en vind een goede beddenzaak bij jou in de buurt.