Wat is belangrijk voor een mooi interieur?

Het interieur is iets waar mensen veel aandacht en tijd aan kunnen besteden. Vaak zijn de mensen erg trots als andere mensen hun interieur mooi en warm vinden, hier worden echter veel fouten in gemaakt. Ook zijn er een aantal zaken die niet mogen ontbreken, vaak kan één voorwerp of meubel je interieur al in een heel ander daglicht zetten. Wat moet je niet doen en wat mag er niet ontbreken?

Veel gemaakte fouten

Het ideale interieur ziet er verzorgd en georganiseerd uit, ook moet het ruimte en rust uitstralen. Er zijn een aantal veel gemaakte fouten die het interieur er heel slordig uit kunnen laten zijn.

  • Vol is vol. Het is belangrijk om genoeg ruimte te hebben om er makkelijk doorheen te kunnen lopen. Heb je eigenlijk teveel meubels en past het niet goed in je woning? Probeer ze dan niet allemaal weg te zetten, dit ziet er heel rommelig en onverzorgd uit.
  • Probeer er niet te veel prullen weg te zetten, je komt vaak iets tegen waarvan je denkt: hé, dat is mooi voor in mijn woonkamer. Vaak eindigen deze voorwerpen ergens in een doos op zolder.
  • Impulsief koopgedrag. Denk voordat je iets gaat kopen of je het wel ergens kwijt kan en ga niet over je budget heen.
  • Weinig variatie. In een mooi interieur zit veel variatie. Eentonigheid is vaak heel saai en vervelend om naar te kijken.

Goede verlichting

Één van de belangrijkste dingen waardoor je interieur compleet wordt. Slechte verlichting kan er voor zorgen dat de ruimtes veel kleiner lijken. Genoeg daglicht is hierbij zeer belangrijk. Als het gaat om kunstverlichting zijn er ook een aantal zaken waar je op kan letten. Er moet altijd meer dan één lichtpunt zijn om te kamer tot leven te laten komen en om ‘s avonds genoeg te zien. Ook die kleur en felheid van het licht is belangrijk.

Raamdecoratie

Binnenzonwering is zeer multifunctioneel. Het zorgt ervoor dat ongewenste zonnestralen buiten blijven zodat het binnen aangenaam blijft, ook beschermt het tegen pottenkijkers die anders zo naar binnen kunnen kijken. Binnenzonwering heeft ook veel invloed op een goed interieur. Gelukkig is binnenzonwering verkrijgbaar in veel soorten, die elk weer veel mogelijkheden biedt als het gaat om grootte, materiaal en kleur. Ook zijn er in Nederland veel bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld binnenzonwering van Senft.

Muurdecoratie

Kale muren zijn zelden mooi, er zijn heel veel dingen die je aan de muur kan hangen. Denk bijvoorbeeld aan klokken, schilderijen, televisies en spiegels. Veel mensen hangen spiegels op in hun huiskamer omdat het dan groter lijkt, het geeft meer diepte.