Wat is de beste opstelling van zonnepanelen?

De opstelling van zonnepanelen is iets waar maar weinig mensen over nadenken als ze besluiten zonnepanelen aan te schaffen. Echter is de opstelling van je zonnepanelen weldegelijk erg belangrijk. De opstelling van zonnepanelen bepaald namelijk je energieopbrengst. Het is per dak verschillend wat voor soort opstelling het meest gunstig is. In dit artikel lees je meer over welke opstelling voor jouw dak het meest geschikt is. Zo kan je optimaal genieten van de vele voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen.

Wat zijn de voordelen 

Voordat we verder gaan met de opstelling van zonnepanelen eerst een stukje over wat zonnepanelen voor je kunnen betekenen. Heb je al besloten zonnepanelen aan te schaffen? Dan ben je waarschijnlijk al bewust van de voordelen en kun je verder lezen bij de volgende alinea. De meeste mensen zijn zich van 1 voordeel bewust. Zonnepanelen wekken namelijk schone energie op en dit is beter voor het milieu. Dit is zeker een voordeel van zonnepanelen maar niet de enige. Zo kunnen zonnepanelen een erg goede investering zijn. Dit komt, omdat zonnepanelen zichzelf terugbetalen. Je wekt immers zelf je energie op en hebt dus een lagere tot geen energierekening. Na een aantal jaar heb je zoveel bespaard op de energierekening dat je zonnepanelen eruit hebt gehaald. Al het stroom wat je vanaf dan opwekt is gratis. Verder stijgt de waarde van je woning door het aanleggen van zonnepanelen en maken zonnepanelen gebruik van een onuitputbare bron. Je bent niet meer afhankelijk van de gelimiteerde voorraad aan fossiele brandstoffen. Dit alles maakt zonnepanelen erg aantrekkelijk voor veel mensen. 

Zonnepanelen kunnen in verschillende opstellingen liggen 

Zonnepanelen installeren lijkt erg makkelijk. Je plaatst ze op de plek waar je ze wilt hebben en klaar is kees. Helaas is het niet zo makkelijk. De plek waar je de zonnepanelen wilt plaatsen bepaald namelijk hoe de zonnepanelen opgesteld dienen te worden om een zo hoog mogelijk rendement te halen. De meeste mensen plaatsen zonnepanelen op het dak, dus daar zullen we wat verder op inzoomen.

Zonnepanelen op een schuin dak 

Aangezien de meeste mensen beschikken over een woning met een schuin dak zullen we daar beginnen. Met een schuin dak is het meestal het meest rendabel om zonnepanelen te plaatsen richting het zuiden. Heb je geen dak richting het zuiden, maar naar het oosten en westen dan kun je de zonnepanelen het beste aan beide kanten plaatsen. Het voordeel van een schuin dak is dat zonnepanelen het beste werken als ze een beetje schuin staan. Doe snel een dakcheck voor zonnepanelen voor meer informatie!

Zonnepanelen op een plat dak 

Voor platte daken ligt het wat anders. Je zou zeggen dat je de zonnepanelen een beetje schuin richting het zuiden zou moeten plaatsen. Echter werkt op een plat dak het beter om de zonnepanelen zowel naar het oosten als het zuiden te plaatsen. Hierdoor passen er meer panelen op het dak en heb je zo min mogelijk last van schaduw.