Wilt u een houten vloer in uw huis?

Een houten vloer in huis is echt een eyecatcher. Het geeft sfeer maar laat ook zien dat de woning een verhaal vertelt. Er zijn echter wel een aantal zaken om rekening mee te houden als u houten vloeren gaat bekijken. Zoals het motief, de uitstraling, kleur en de stijl. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat uw houten vloer aansluit bij de stijl van de rest van uw huis.

Het motief

De houtsoorten kunnen verschillende soorten motieven hebben, de ene houtsoort is volledig egaal, de andere heeft een vlammend motief of juist wat strepen. Niet alleen in het hout kunnen motieven zitten, ook kunnen de verschillende houtsoorten in verschillende vormen gelegd worden. Er zijn multiplanken, Hongaarse punten en visgraat parket.

De kleuren van de houten vloer

Een houtenvloer hoeft niet persé een donkerbruine kleur te hebben. Een houten vloer is er in verschillende kleuren. Daarnaast kunt u ook verschillende kleuroliën gebruiken om de vloer een andere uitstraling te geven, voorbeelden van deze kleuroliën zijn: castle grey, antiek, dubbel gerookt, kersen en naturola.

Hoe onderhoudt u de vloer?

U wilt natuurlijk uw houten vloer in een zo goed mogelijke staat houden, dan is het goed om een aantal dingen te doen zodat uw vloer in optimale staat blijft. Zo is het verstandig om de vloer te vegen met een zachte bezem en een deurmat te gebruiken om het eerste zand van buiten op te vangen. Ook kunnen viltdoppen onder de poten van tafels en stoelen helpen om de vloer te beschermen tegen het verschuiven van meubels. Ook heeft de temperatuur invloed op de houten vloer. 20 graden Celcius is de ideale temperatuur met een luchtvochtigheid van 60-70%. Dit zorgt ervoor dat de houten vloer niet krimpt of uitzet. Wanneer u gaat dweilen is het belangrijk dat de dweil goed uitgewrongen is en niet te veel water meer bevat.