Woondroom zonder ongenodigde gasten

Openslaande deuren zijn stiekem een woondroom van velen! Met openslaande deuren wordt je tuin een verlengde van je woonkamer of keuken en zo heb je optisch nóg meer ruimte en licht. Ook voor balkons zijn openslaande deuren meer dan een heerlijkheid: optisch een berg ruimte erbij én natuurlijk kun je heerlijk ventileren! Maar… een nadeel van openslaande deuren is… de ongenode gasten à la vlieg-en-co. Maar geen nood: ook voor openslaande deuren zijn diversen hor-oplossingen te vinden hoor!

Wat voor horren?
Openslaande deur horren zijn er in verschillende soorten en maten in de meest uiteenlopende prijsklassen. Je hebt bijvoorbeeld plissé horren: een schuifdeur met horrengaas wat mee veert. Voordeel hiervan is dat het veilig is voor je kids of je huisdieren: het gaas neemt altijd weer zijn oorspronkelijke vorm aan. En doordat het een schuifdeur is, neemt het ook nog eens niet superveel ruimte in. Voor de openslaande deuren betekent dit wel dat je een dubbele plissé hordeur nodig hebt: ze ontmoeten elkaar in het midden zullen we maar zeggen.
Maar er zijn natuurlijk veel meer hordeuren voor openslaande deuren: rolhordeur is ook een optie. Een rolhor is eigenlijk een rol horrengaas (de term zegt het eigenlijk al) wat in een koker zit, met een veer erin, waardoor de rolhor zich vanzelf op- en afrolt bij het openen en sluiten van de deur. Ook bij deze versie van een hor heb je voor je openslaande deuren wel twee horren nodig. Ook deze deuren ontmoeten elkaar weer in het midden.
Dan heb je ook nog lamellen horgordijnen: dit zijn eigenlijk gewoon flappen horrengaas, met een stevige verzwaring onderaan. Je hangt deze lamellen op aan de bovenkant van je kozijn en voilà. Eerlijk gezegd is dit wel de minst aantrekkelijke optie én het lijkt erop dat de muggen en vliegen van tegenwoordig hier allang hun “omzeilbewijs” voor hebben en er gewoon tussendoor vliegen… Is wel een goedkope oplossing, maar of het de allerbeste is… Je kinderen en huisdieren vinden dit echter wel de fijnste en veiligste versie: ze kunnen hier gewoon doorheen rennen, zonder dat er ook maar iets gebeurt.

Speciaalzaak of doe-het-zelf
Zoals gezegd zijn de horren voor openslaande deuren in de meest uiteenlopende prijsklassen te verkrijgen: je kunt ze helemaal op maat laten maken bij diverse speciaalzaken óf je neemt natuurlijk gewoon een kijkje bij je plaatselijke bouwmarkt en laat je daar adviseren. Het monteren van de verschillende horren is dan vervolgens prima zelf te doen. Mits je natuurlijk beschikt over enig inzicht en een klein beetje handigheid. Dat dan weer wel.

Pollengaas
Wist je trouwens dat bij diverse horren er zelfs nog zogenaamde pollengaas bestaat? Op deze manier houden ze niet alleen ongedierte als vliegen of muggen tegen, maar ook de pollen! Dus: neem horren voor je openslaande deuren! Ook tegen hooikoorts! 

Bron: deurenweb