Zo kan je jouw sloten vervangen

Het vervangen van sloten op ramen en deuren kan op verschillende momenten interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de verbouwing van een badkamer, waarbij je mogelijk dagelijks werklui over de vloer hebt. Je wilt voorkomen dat je iedere ochtend de deur open moet doen, wat kan leiden tot een boze werkgever. Door de cilinder van het slot te vervangen voorkom je dergelijke situaties; je kunt de sleutel van de voordeur met een gerust hart aan de uitvoerder van de verbouwing in de badkamer overdragen. Op het moment dat de verbouwing is afgerond kun je de oude cilinder in het slot plaatsen. Het verzekert van je het feit, dat de uitvoerder geen kopie meer van de sleutel voor de voordeur heeft. Het leidt direct tot een volgende reden om de sloten in huis te vervangen: het verbeteren van de inbraakbeveiliging. In dit artikel lees je er meer over.

Inbraakbeveiliging verbeteren begint bij een nieuw slot

Zeker op de ramen en deuren van oudere woningen zit relatief vaak een sterk verouderd slot, welke niet bestand is tegen de inbraakmethodes die inbrekers tegenwoordig gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld om cilindersloten welke op slechts twee punten een verbinding hebben met de deurpost. Inbrekers hoeven maar weinig kracht te zetten om zo’n verbinding te kunnen forceren. Daar het om twee verbindingen gaat, is de deur al snel open. Ook zijn deze verouderde sloten in veel gevallen niet voorzien van een anti-kerntrekcilinder. Kerntrekken is een geliefde inbraakmethode geworden de afgelopen decennia.

Voor mensen met een oudere woning een goede reden om de sloten in huis te vervangen. Ook huishoudens in een woning van na 2000 doen er verstandig aan eens te kijken of het vervangen van het slot helpt de kans op een inbraak te verkleinen. Combineer een nieuw slot met de installatie van een alarmsysteem en bijvoorbeeld een beveiligingscamera bij de voordeur. Een slotenmaker kan helpen bij het verbeteren van de algehele inbraakbeveiliging in huis.

Sloten met een goede beoordeling van het SKG

Stichting Kwaliteit Gevelbouw keurt sloten op de weerstand die ze bieden bij en inbraakpoging. Deze partij, onafhankelijk, geeft sloten een beoordeling van nul tot en met drie sterren. Des te meer sterren, des te kleiner de kans op een succesvolle inbraakpoging. Keek jij hier al naar bij het vervangen van sloten?

Sloten vervangen bij schade aan het slot

Niet alleen om de inbraakbeveiliging thuis te verbeteren is het vervangen van een slot interessant. Je kunt hier ook voor kiezen, op het moment dat het bestaande slot beschadigd is geraakt. Denk aan vorstschade, schade door een afgebroken sleutel of schade door een inbraakpoging. Het vervangen van sloten betekent in zo’n geval vaak het vernieuwen van de cilinder van het slot. Er zijn op het internet handige stappenplannen te vinden, waarin heel duidelijk wordt toegelicht hoe je een cilinder zelf kunt vernieuwen bij schade. De hulp van een slotenmaker is hiermee niet altijd vereist om een reparatie uit te kunnen voeren. Bij bijzetsloten wordt vaak voor een geheel nieuw slot gekozen; deze beschikken niet over een losse cilinder.