Zo repareer je sloten in huis

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin de sloten op ramen en deuren in huis beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan een situatie, waarbij je het slot te snel probeert om te draaien. Door de kracht die je op de sleutel zet zal deze afbreken, als blijkt dat de sleutel niet diep genoeg in de cilinder van het slot gestoken is. De reparatie van sloten hoef je niet altijd over te laten aan een slotenmaker. In sommige gevallen kun je dit zelf! Een voorbeeld van een situatie waarvoor dit geldt: het vervangen van een oplegslot als onderdeel van de raambeveiliging in huis. Een oplegslot kun je relatief makkelijk demonteren en vervolgens vervangen voor een geheel nieuw slot. Daar waar bij een cilinderslot vaak alleen de cilinder wordt vervangen. Oplegsloten zie je niet alleen terug in de raambeveiliging van woningen, maar bijvoorbeeld ook in de beveiliging van een schuttingdeur in tuinen.

Losse cilinder vernieuwen in het cilinderslot

Zoals reeds werd aangehaald is het bij het herstellen van een cilinderslot niet per definitie noodzakelijk om het volledige slot te vernieuwen. Het kan al voldoende zijn om de cilinder te vervangen. Om bij de cilinder te kunnen komen zijn er een aantal zaken belangrijk. Zorg er allereerst voor dat het schild wat aan weerszijden over het slot geplaatst is, verwijderd wordt. Vervolgens is het zaak om de cilinder in de juiste stand te plaatsen. Op internet vind je handige video’s waarin wordt uitgelegd hoe je deze stand vindt. Pas nadat de cilinder in de juiste stand gezet is, zal het lukken deze uit het slot te verwijderen. Is je cilinder te vervangen zonder deze in de juiste stand te plaatsen? In dat geval is het des te meer zaak het slot te vernieuwen; het gaat mogelijk om een cilinderslot zonder kerntrekbeveiliging.

Kies voor een stevige nieuwe cilinder

Die kerntrekbeveiliging op de cilinder is onmisbaar in de huidige tijd. Nog altijd behoort kerntrekken tot de populairste inbraakmethodes. Let bij het repareren van het slot goed op de nieuwe cilinder die je plaatst. Het is verstandig te kiezen voor een slot of cilinder met een hoge score van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Het verkleint de kans op een succesvolle inbraakpoging aanzienlijk.

Verschillende soorten bijzetsloten repareren

Waar het repareren van een cilinderslot in veel gevallen neerkomt op het vervangen van de cilinder in het slot, kan het herstellen van een bijzetslot ingewikkelder zijn. Een oplegslot is doorgaans niet te repareren; deze moet in z’n geheel vervangen worden. Bij een insteekslot is een reparatie in sommige gevallen mogelijk. Dit geldt echter niet altijd. Online vind je instructievideo’s, waarin wordt toegelicht hoe het herstellen van een insteekslot werkt.

Schakel een slotenmaker in voor hulp

Mocht het niet direct lukken om een beschadigd slot te repareren, kies dan voor de hulp van een slotenmaker. Slotenmakers hebben de kennis en expertise om het beschadigde slot te herstellen, waardoor deze je woning de komende tijd weer op degelijke wijze zal beveiligen tegen het geweld waarmee inbrekers het huis binnen proberen te komen.