Je wil natuurlijk wonen in een comfortabel en warm huis. In de zomer is dat niet zo’n probleem, maar in de winter heb je hier verwarming voor nodig. Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen, waardoor de keuze moeilijk kan zijn.
Soorten verwarmingen
Er zijn vele soorten verwarmingen, bijvoorbeeld de alom bekende radiator, een hout- of gaskachel en pelletkachels.
Bij een radiator, ook wel bekend als de gewone ‘verwarming’, stroomt er heet water door de leidingen naar de radiator. Deze leidingen zijn aangesloten op de CV-ketel, die de leidingen verwarmt.
Een houtkachel is, naast sfeermaker, ook een bron van warmte. Door hout op te stoken verwarm je je huis. Bij een gashaard zorgt het gas voor de warmte. Bij deze haard is het wel belangrijk dat je een goede afvoer hebt, anders kan er koolstofdioxiode je woning in komen.
Tot slot de pelletkachel. Bij deze kachel stook je met houtpellets. Dit is samengeperst resthout, je plaatst dat in een bakje in de kachel. De kachel regelt alles op basis van de kamertemperatuur, vergelijkbaar met een centrale verwarming.
Een duurzame verwarming
Zonder verwarming kan je eigenlijk niet, maar het verwarmen van je huis kost vaak veel energie. Daarom is het fijn om te weten dat er duurzamere opties zijn.
Allereerst is een pelletkachel een relatief duurzame manier van stoken. Je stookt met resthout en daarbij heb je met een pelletkachel veel minder brandstof nodig voor dezelfde hoeveelheid warmte. Sommige kachels hebben zelfs een rendement van 97%!
Houtkachels zijn over het algemeen niet heel duurzaam. Je moet veel stoken en verwarmt maar één of enkele ruimtes. Het aansluiten van de kachel op de CV is dan een oplossing. Je verwarmt dan met de kachel dan ook bijvoorbeeld het water van de douche en je slaapkamer boven. Een houtkachel zorgt altijd voor sfeer en gezelligheid. Wil je een houtkachel kopen? Dan moet je bij uwkachel.nl zijn!
Tips om je huis te verwarmen
Met deze tips kan je het verwarmen van je huis optimaliseren.
- Verwarm alleen gebruikte ruimtes
Op deze manier bespaar je energie. Laat de deur naar deze ongebruikte ruimtes ook dicht, zodat de warmte in de juiste ruimtes blijft hangen.
- Zorg voor goede isolatie
Een goede isolatie zorgt ervoor dat warmte in je huis blijft hangen. Je huis wordt sneller warm en blijft langer warm.
- Tochtstrips
Tochtstrips bij de deuren zorgen er ook voor dat warmte blijft hangen en niet verloren gaat.